28 Ocak 2017 Cumartesi

ÇOCUKLARDA RESİM:EV FİGÜRÜ



Hepimiz çocukken ilkokul öğretmenimizin "Haydi çocuklar renkli ve güzel bir doğa resmi çiziyoruz!" yönergesi ile birçok resim çizdik.Genellikle bu resimler iki dağın ortasından akan,kenarlarında irili ufaklı taşları olan ve yine kenarlarında çiçekler yeşeren bir nehir,"m" şeklinde uçan martılar,bahçesinde salıncağı olan ve bacası tüten bir evden ibaret olmuştur.

Peki ya,siz hiç bu resimlerin bize neler anlatmak istediğini merak ettiniz mi?
Çocukların yaptıkları resimler kağıdı tutuş ve kullanış biçimlerinden,resmi yaparken kullandıkları renk seçimlerine kadar bize oldukça fazla ipucu vermektedir.
Biz bugün "ev" figürünü değerlendirmeye çalışacağız sizlerle.

Ev figürü,çocukların resimlerde çizdiği ilk figürlerden biridir.Ev figürünün çiziminin,ilk kez üç yaşta ortaya çıkması beklenir.Ancak bizim bildiğimiz gibi bir ev figürü görmek imkansızdır.Bu evler daha çok dairesel hareketlerle çizilen,belki bir çatısı bile olmayan ilkel evlerdir.Bu sebeple sormadığınız taktirde çizdiği şeyin bir ev olduğunu anlamanız imkansızdır. Anlaşılır ev figürü çizimi dört yaştan sonra ortaya çıkar.
Çizilen bu evin bir çatısı,çatısında,havada güneş olmasına rağmen,tüten bir bacası,açık olan bir penceresi ve kapısı vardır.Tüten baca,bu evdeki yaşam belirtisidir.Açık olan kapı,pencere ve perdeler ise bu evin ve içindeki kişilerin dışa dönük,sosyal ve paylaşımcı bir yapıya sahip oldukları hakkında bize ip ucu verir.
Evi kapısının önünde bir yolun ve renkli çiçeklerin olması bize bu evde mutlu bir yaşamın olduğunu gösterirken,bir çiçeğin ve hatta yolun dahi olmaması genellikle bizlere bu evin mutsuz bir ev olduğunu göstermektedir.
Aynı zamanda mutsuz evlerin çatıları siyah olur.Çatıda bacası çok nadir vardır,varsa da bacası tütmez.Bu tür evlerde genellikle anne-baba çatışması ve boşanma gibi konular gündemdedir.Renkli çiçeklerin olmadığı,karanlık renklerin hakim olduğu bu tür resimler,elbette ki istek üzerine çizilmemişse bu yorumları yapmak daha doğru olur.


Bu resimlerde çocuğu kendisini ve aile fertlerini evin hangi konumunda çizdiği de bizlere farklı yorumlar gösterebilir.Örneğin,bir çocuk kendisini annesini ve babasını evin içinde,kardeşini ise evin dışında resmetmişse,muhtemel olarak o evde bir kardeş kıskançlığı söz konusudur.Eğer kendisini,kardeşini ve annesini evin içinde babasını dışında çizmiş ise resmi çizen çocuğun babası ile olan ilişkileri incelenmelidir.Aile fertlerinin evin içinde-dışında çizilmesi bizlere resmi çizen çocuğun,onlara karşı kendini,kendine karşı ise diğer fertleri nerede gördüğünü/durduğunu bize gösterir niteliktedir.
Ancak şu unutulmamalıdır ki;resimler incelenirken,çocuğun bu resmi hangi yönerge ile çizdiği,çizerken içinde bulunduğu ortamın iklimi,kimin yanında çizdiği vb. birçok değişken ile değerlendirilmeli ve kesinlikle tek bir resme bağlı yargıya varılmamalıdır.

KAYNAK:Prof. Dr. Sabiha PAKTUNA KESKİN-ÇOCUK ÇİZGİLERİNDEKİ GİZ