3 Aralık 2013 Salı

Çocuklarımıza Kitap Seçerken..

Kitap okumak her yaşın en büyük hobilerinden biridir.Bu kişinin hem bilişsel gelişimini hem duygusal gelişimini hem de sosyal gelişimini etkilemektedir.Bu yüzden kitap okumak her yaş için büyük önem taşımaktadır.
Peki çocuklarımız için kitap seçerken nelere dikkat edebiliriz?Hangi yaş için nasıl kitaplar seçilebilir?Çocuklarımızın kitap okumasını sağlamak için neler yapabiliriz?

Çocuklarımız için kitap seçerken öncelikle çocuğumuzun içinde bulunduğu yaş grubunu dikkate almalıyız.Yeni okuma yazma öğrenen çocuklarımız için kitap sayfalarının çok büyük olmadığı,yazıların çok küçük olmadığı,uzun ve anlaşılmaz cümlelerin bulunmadığı ve hayal gücünü geliştirici kitaplar önerilir.
İlk okul döneminden sonra artık soyut düşünmeyi sağlayıcı kitaplar çocuklarımız için daha yararlı olacaktır.Öyküler,neden sonuç ilişkisi içeren kısa hikayeli kitaplar özellikle orta öğretim yaş grubu için önerilebilir.

İlk okul döneminde kitaplar eğitici olmakla birlikte,aynı zamanda çocuklara olumlu duygular da aşılamalıdır. Örneğin,cinsiyet ayrımını konu alan,gerçek dışı olayları gerçekmiş gibi anlatan(sihir,büyü gibi..),kötü alışkanlıkları anlatan kitaplar çocuk için yararlı olmayacaktır.

Milli eğitim bakanlığının da onayladığı bazı kitaplar şöyledir:

2.-3. ve 4. sınıflar için Pinokyo
4.-5. ve 6. sınıflar için Dede Korkut Hikayeleri,Heidi Serisi
6.-7. ve 8. sınıflar için Yalnız Efe,Mesnevi Hikayeleri ve kısa öyküler içeren kitaplar


Bunun dışında bu yaştaki çocukların kişisel gelişimlerine yardımcı olacak kitaplar da önerilebilir.
Ben ortaokul dönemindeyken çok sevdiğim Edebiyat Öğretmenim bir kitap okumamızı istemişti.Adı "Bir Pırıltıdır Yaşamak"..İpek ONGUN'a ait olan bu kitap bir çok konuda çocukların kişisel gelişimini sağlayıcı bilgiler içeriyor.
Anne ve babalar çocuklarının genel kültürünün de artmasını istiyorlarsa eğer bu kitabı mutlaka almalarını tavsiye ederim..


Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için önüne çok sayıda kitap yığıp "bunları okumalısın" mesajı vermek pek etkili bir yöntem olmayacaktır.Eğer çocuklarımıza ufak da olsa bir kitaplık alırsak ya da evde kullanmadığımız herhangi bir yeri çocuğumuzun adını içeren bir kitaplık haline getirmek (Doruk'un kitaplığı,İpek'in kütüphanesi gibi bir yazıyı üstüne yapıştırabilirsiniz..) bu alışkanlığı kazandırmada ilk basamak olabilir.Daha sonra çocuğumuzdan okuduğu kitapları buraya yerleştirmesini isteyerek sonunda çok güzel bir mirasa,zenginliğe ve görüntüye sahip olacağı fikrini vurgulamak onu daha da istekli hale getirecektir.

Hiç kimseye zorla bir şey yaptıramayacağımız gibi çocuklarımıza da dayatmayla bir şey yaptıramayacağımızı unutmamalıyız.Zorla yaptırılan hiç bir aktivite ya da olay çocuklarımıza yararlı olmayacaktır.

Sevgilerle..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder