24 Aralık 2013 Salı

Diş macunu, Florür, Çocuklarımız Ve Dişlerinin Bakımı...

 
 
 

Çocuklarımızın dişleri çıkmaya başladığından itibaren diş bakımları büyük önem taşıyor. Diş fırçalama alışkanlığını belli bir yaştan itibaren edinmeleri gerekiyor. Bunun için ilk adım, kendilerine ait diş fırçası ve diş macunu sahibi olmalarıdır.

Dün akşam Doruk'a ait diş macunu elime geçti ve arkasında yer alan içeriği okudum. İçerikte yazan ibare şuydu: "6 Yaş ve altı çocuklarda, bezelye büyüklüğünde ve bir yetişkin gözetiminde kullanılması tavsiye edilir. Fazla dozda florür alınırsa lütfen doktorunuza başvurunuz." Bu zamana kadar diş macunlarının Florür içerdiğini biliyordum. Duymuştum daha doğrusu. Ama Florürün ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yoktu. Bugün sabah itibariyle florürün ne olduğu, yarar/zararları nelerdir, etkileri nelerdir elimden geldiğince, kaynaklardan aldığım yardım ile sizlerle Paylaşmak istiyorum.

FLORÜR NEDİR?



Florür, nötr haldeki flor atomunun, bir elektron alarak iyon (anyon) haline geçtiğinde aldığı isimdir.
Doğal halde su, bazı yiyecekler, toprakta ve bazı minerallerin içinde bulunur.
Doğal maddelerden üretilmeyen diş macunlarında ve günlük temizlik ürünlerinde bulunan florür, dişlerin gelişim aşamasında fazla flor alımına bağlı olarak ortaya çıkan ve organların ya da dokunun az gelişimi gübü sağlık sorunlarına neden oluyor. Dejeneratif eklem hastalığı'na(*) da sebep olan bir maddedir.

FLORÜR ÇÜRÜKLERE NASIL ETKİ EDER?



Florür, iki farklı şekilde çürükleri önlemeye yardımcı olur:
  • Florür, çocukların büyüyen kemiklerinde ve gelişen dişlerinde birikerek, daha henüz çıkmadan bebek ve yetişkin dişlerinde minenin sertleşmesine yardımcı olur.
  • Florür, ağızda bulunan yetişkin dişlerinde minenin sertleşmesine yardımcı olur.
Florür, ağzınızda doğal olarak gerçekleşen demineralizasyon(**) ve remineralizasyon(***) süreçleri sırasında etki eder.
  • Yemek yedikten sonra, tükürüğünüzde bulunan asitler, dişin yüzeyindeki kalsiyum ve fosforun erimesi olarak tanımlayabileceğiniz demineralizasyona yol açar.
  • Diğer zamanlarda, tükürüğünüzde daha az asit bulunur ve dişlerinizin sertliğini sağlayan kalsiyum ve fosforu yeniler. Bu işleme yeniden mineralizasyon (remineralizasyon) adı verilir. Remineralizasyon sırasında florür mevcut ise, biriken mineraller daha da sertleşerek, dişlerinizi güçlendirir ve bir sonraki demineralizasyon aşamasına kadar çözülmeyi önlerler.

HAYATIMIZIN HER ANINDA FLORÜR

Çoğu kişi florürsüz diş macunu kullanarak bu kimyasalın zararlı etkilerinden korunabileceğini düşünüyor. Ancak bazı illerimizde şebeke suyunda yüksek sayılabilecek miktarlarda florür bulunuyor.  Çin, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda, Macaristan ve Japonya gibi bazı ülkelerde suya florür katılması yasak. Türkiye’de suya florür katılmıyor, ama pek çok ilimizin şebeke suyunda doğal olarak florür bulunuyor. Türkiye İçme Sularında Florürün Bölgesel Dağılımı (I) (PDF) başlıklı çalışmada, Marmara Bölgesi’nin suları incelenmiş ve bazı ilçelerde florür değerlerinin tehlikeli seviyelere çıktığını saptamış.
İşin kötüsü, oturduğunuz bölgedeki suların düşük florürlü olması da yetmiyor, çünkü tükettiğimiz pek çok hazır içecek, Türkiye’nin farklı bölgelerinde, şebeke suyundan üretiliyor. Eğer üretimin yapıldığı bölgedeki sular yüksek florür içeriyorsa, ürünü tükettiğinizde siz de florüre maruz kalıyorsunuz.
Florür kaynağı olabilecek bazı ürün ve gıdalar şöyle:
  • Florürlü diş macunu
  • Bebek maması
  • Hazır çorba
  • Tavuk bulyon
  • Teflon tava veya tencerede pişmiş gıdalar
  • Gazlı içecekler
  • Hazır meyve suları
  • Paketli ve/veya işlenmiş gıdalar
  • Anestezi kimyasalları
  • Florürlü tuz
  • Sigara
ÇOCUKLARIMIZIN DİŞ BAKIMI VE FLORÜR



Günümüzde florürün yararının yanı sıra zararlarının çoğunlukta olduğu tartışmaları mevcutken, florür içeren diş macunları ile diş bakımı ne kadar mümkün? Bu sorunun kesin bir cevabı yok diye düşünüyorum. Çünkü bu yazıyı yazarken araştırma yaptığım kimi yazılarda florür savunulurken, kimi yazılarda ise yerden yere vurulmaktadır. Ben, Doruk için diş macunu kullanırken, kendi diş fırçasının uçlarına macunu sadece değdirerek miktarını belirledim. Çünkü diğer bir alternatif olmaksızın diş bakımını yapmak çok zor gibi geliyor bana. Sadece şu yönden biraz daha içim rahatladı, Doruk'un doktoru ile görüştüğümde, Çocuklar için kullanılan diş macunlarında ki florürün asla Doruk'u rahatsız etmeyeceğini, çünkü o kadar florürün içme suyunda da olduğunu belirtti. Şebeke suyunda ki florürden bahsetmiyorum. Maalesef içtiğimiz damacana sularında da florür katkısı bulunmaktadır. En sağlıklısı sanırım alkali iyonize su makinesi almak hem ekonomik (musluk suyunu kaynak suyuna çevirdiği için Japonya'da tercih edilmektedir) hem de mikrtoplardan arındırdığı için ve florsuz olduğu için sağlıklıdır.

Ben elimden geldiğince sizinle florürün yarar ve zararlarını paylaşacağım. Lütfen gerekli sitelerden ve hatta aşağıda belirttiğim kaynaklardan gerekli araştırmaları yaparak hareket edin. Ve mutlaka doktorunuzla da konuşmanızı tavsiye ederim.

FLORÜRÜN YARARLARI VE ZARARLARI

Florürün yararları :
  • Dişlerde diş çürümesini ve ciddi çürüklerin oluşmasını önler. Dolgu ve diş çekimi ihtiyacını azaltır.

Florürün zararları :

  • DİŞLERDE - 8 yaşından küçük çocuklarda gereğinden fazla florür tüketilmesi, diş minesinin görünümünü değiştirir ve diş minesini aşındırarak zarar verir. Dişlerin üzerinde beyaz lekeler oluşur. Daha ileri dönemlerde ise dişlerde oyuklar oluşabilir.
  • KEMİKLERDE - Fazla florür alımından kaynaklı olarak, kemiklerde fazla ağrıya sebep olan skeletal fluorisis adında ki hastalık oluşabilir. Ve eğer fazla florür alımı yaşam boyu devam ederse, kemik kırılmalarına da neden olabilir.
  • DİĞER - Florürün eklem iltihabı, kanser, kalp/damar rahatsızlıkları, şeker hastalığı, iç salgı bezleri rahatsızlıkları, mide/bağırsak rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, erkeklerde üreme problemi ve tiroid gibi rahatsızlıklara sebep olduğu, çocuklarda zeka düşüklüğüne neden olduğu ve beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilediğine dair bazı araştırmalar bulunmaktadır.
Konu hakkında daha detaylı bilgi için yukarıda belirttiğim gibi diğer kaynaklardan bilgi alabilirsiniz.

Günlük hayatımızda Florürün varlığını engellemek zor ancak florür alımını azaltabiliriz. Alternatifanne.com sitesinden aldığımız florür alımını azaltıcı tavsiyeler şunlardır:
  1. Florürlü su içmeyin. Su filtresi kullanın ya da doğal olarak daha az florür içeren kaynak sularını tercih edin. Şişe sularının etiketlerini okuyun.
  2. Diş fırçalarken özellikle çocuklarınızın diş macunu yutmalarını engelleyin. Çocuklara mümkünse florürsüz diş macunları alın.
  3. Dişçinizde gereksiz yere florür içeren jelli diş tedavileri yaptırmayın.
  4. İşlenme sürecinde su içeren her türlü yiyecek ya da içecek florür içerebilir. Bu nedenle işlenmiş yerine taze yiyecekleri tüketin.
  5. Çay bitkisi yüksek oranda florür tutar. Çay aynı zamanda antioksidandır. Çaydan fayda sağlamak için, antioksidan özelliği yüksek olan genç yapraklı çay türlerinden için, buzlu çay ve hızlı paket çay gibi ürünlerden kaçının.
  6. Yapılan bir araştırmaya göre, teflon içeren kaplarda yemek pişirmek, yiyeceklerdeki, florür miktarını önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu nedenle çelik tencereler ve tavalar tercih edin.
  7. Florürlü tuzdan uzak durun.
  8. Tavuk üretimi sırasında kemiklerin mekanik olarak etten ayrıldığı tavuk ürünlerini tercih etmeyin. Bu ayrılış sırasında kemikler kırıldığı ve etin içinde kemik parçaları kaldığı için florür miktarını artırabilir.
  9. Kullanılan bazı ilaçların içeriğinde florür katkısı olduğu belirtilmiş olabilir. doktor tavsiyesinde florür içermeyen alternatif ilaçları tercih edebilirsiniz.
Diş Hekimimiz, Doktorumuz, Kreş Öğretmenlerimiz ile yaptığım görüşmelere ve yaptığım araştırmalara dayanarak, Florür konusunda bende oluşan fikir şudur:



Diş bakımı için kullanılan diş macunu miktarına dikkat edildiği sürece, florürün herhangi bir zararı olmayacaktır. Bunun için bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.



(*) Dejeneratif eklem hastalığı veya Osteoartrit, eklemin üzerine yük binen yüzeyinin hasar görmesidir. Bu hastalık eklemlerin normal, ağrısız, yumuşak hareketlerini bozuyor. Özellikle bu hastalık bacağın vücudun ağırlığını taşıma yetisini bozuyor.
 
(**)Demineralizasyon : Su içerisinde ki minerallerin yani katyon ve anyon iyonlarının giderilmesi işlemidir.
 
(***)Remineralizasyon: Demineralize olmuş (çürümüş) lezyonlara diş mineralleri yerleştirerek çürüme sürecinin tersine çevrilmesi, çürümenin durdurulması. Bu yöntem florür kullanılarak daha etkin hale getirilebilir.


 
KAYNAKLAR:

http://alternatifanne.com/florur-dis-macunumdaki-dusman-mi/

http://tr.wikipedia.org/wiki/Flor%C3%BCr

http://www.colgate.com.tr/app/Colgate/TR/OC/Information/OralHealthBasics/CheckupsDentProc/Fluoride/WhatIsFluoride.cvsp

http://www.zehirsizev.com/anne-cocuk/florurun-8-zarari-ve-florurden-korunma-yollari/

http://yalansavar.org/2012/08/03/macuncu-geldi-hanim-florurlu-macunlar-bunlar/

https://www.facebook.com/JyoticaSafakBurcakAlkanli/posts/371441029653828

http://dogalanneyim.blogspot.co.uk/2011/10/toksik-dis-macunu-florur-tehlikesi.html





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder