"Anne adaylarının gebelik süresinde en sık karşılaştığı sorunlardan biri sindirim güçlüğüdür. Sindirimi zor olan besinler hangileridir ve gebelik süreci nasıl daha rahat geçirilebilir?
Acı Biber: Pek çok kişi acı biber yemeyi sever, fakat aşırı acı tüketimi yemek borusunu tahriş edebilir ve mide yanmasına sebep olabilir.
Çikolata: Çikolata çoğu kişinin severek tükettiği bir yiyecek. Fakat aşırı çikolata tüketimi, bazen sindirim açısından kötü sonuçlara neden olabiliyor. Eğer reflü şikayeti de var ise, çikolatadan uzak durmak daha iyi olur. Bunun yerine, çikolata aromalı veya hafif çikolatalı sütlü tatlı tüketmek hem daha rahat hem daha faydalı olacaktır.
Yoğun Baharatlı veya Kızartılmış Besinler: Bu besinler, midemizin sindirimde güçlük çekmesine neden olur. Kızartılmış yiyecekler yağ açısından zengin olduğu için, sorun teşkil eder. Bağırsak rahatsızlığı da var ise, yağlı yiyecekler mide bulantısı ve ishal gibi sorunlara neden olur. Yiyeceklerin kızartma yerine, haşlama olarak veya fırında hazırlanması daha doğru bir seçim olacaktır.
Portakal Suyu: Portakal suyu, her ne kadar vitaminli ve posalı bir içecek olsa da, asit içerdiğinden yine yemek borusunu tahriş edebilir. Bu anlamda reflüye düşmandır. Genellikle sabah kahvaltılarında tüketilen portakal suyu, sabah saatlerinde zaten asitli olan mideye ekstra asit eklenmesine neden olacaktır. (Önerimiz: gün içerisinde 1 adet portakal yenilerek C vitamini alımı sağlanabilir.)
Süt ve Süt ürünleri: Tüketildiğinde şişkinlik, kramp ve gaz gibi durumlar gözleniyorsa, laktoz inteoleransı ihtimali var demektir. Laktoz intoleransı, bağırsaklarımızda laktoz enzimi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, dondurma ve kremalı süt ürünleri tüketirken dikkatli olunmalıdır.
Soğan, Pırasa ve Sarımsak: Mide ağrısına neden olabilir.
Hangi Besinler Gaz Yapar?
Gaz yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alan fasulye dışında pek çok gıda gaza neden olabilir. Posalı besinler dışında belirli şeker türlerini içeren (fruktoz, laktoz, rafinoz ve sorbitol gibi) gıdaların da gaz yaptıı bilinmektedir. Ancak, aşağıdaki besinlerin çoğu sağlıklı beslenme için önerilen gıdalar arasında yer almaktadır. Bu sebeple, bu gıdaları beslenmeden tamamen çıkarmak yerine, dengeli olarak tüketmek en doğrusu olacaktır. Bu gıdalar, yaşam konforunu ciddi anlamda etkiliyorsa ve hiçbir şekilde tüketilmemesi gerekiyorsa, bu besinlerden gelen vitamin ve minareller, doktor önerileri doğrultusunda alınabilir.
Sindirim Sırasında Fazla Gaz Üretilmesine Neden Olan Bazı Besinler:
Bakliyat: Besleyici olmasına rağmen bakliyatlar, gaz yapan rafinoz adlı doğal şekerden bol miktarda içermektedir. Fasulye, mercimek ve bezelye yedikten sonra da gaz sorunu oluşabilir. Bu besinler çok seviliyorsa, kaynar suda 2-3 dakika haşlandıktan sonra ve 1 gece suda bekletilerek, gaz yapan özelliğinin azalması sağlanabilir.
Meyve ve Sebzeler: Vitamin ve mineral açısından mükemmel kaynaklardır. Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, brokoli ve kuşkonmaz bir miktar rafinoz içermektedir. Elma, erik, şeftali ve armut ise gaza neden olduğu bilinen bir diğer şeker türü olan sorbitol içerir. Bu sebze ve meyvelerde bulunan besin lifi, sindirilmeden bağırsaklara geçtiği için gaz üretimini arttırır. Aynı etki, bu meyvelerin kurutulmuşları için de geçerlidir. Gaz yapan bu meyve ve sebzeleri daha az tüketmek veya yerine gaz yapmayan meyveleri tercih etmek gaz oluşumunu önemli oranda azatacaktır. Gaz yapmayan alternatifler ise; Turunçgiller, çilek, domates, biber, kereviz, mantar, pişmiş meyve ve sebzelerdir.
Yüksek Lifli Nişastalar: Yüksek oranda posa ve şeker içeren patates, mısır ve tam tahıllı ekmekler gaza neden olabilir. Patatesin gaz yapma riskini azaltmak için, kabukları soyularak haşlanabilir. Pirinç ve buğday kepeği, gaz yapmayan nişastalardır.
Gazlı ve Şekerli İçecekler: Yüksek miktarda şeker içerem gazlı içecekler, sağlığımıza olumlu katkıda bulunmadıkları gibi, aksine boş kalori kaynakları olarak kilo almamıza da neden olabilirler.Enerji içecekleri, soda, maden suyu veya yapay olarak gazlandırılmış içeceklerin ayrıca gazı arttırdığı da bilinmektedir. Laktoz intoleransı olanlar, süt ve süt ürünleri dışında cappucino, latte, milkshake, krema ve kremalı tatlılar tüketilmemelidir.
Yağlı Gıdalar: Ağır yağlı yemeklerin sindirimi zordur, sindirim sisteminin aşırı çalışmasına ve üretilen gazın artmasına neden olabilirler.
Gaz Yapan Besinler: Fasulye, kuşkonmaz, enginar, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, lahana, havuç, kereviz, salatalık, yeşil biber, mercimek, soğan, sarımsak, bezelye, patates, turp, elma, kayısı, muz, portakal, şeftali, armut, kuru erik, kuru üzüm, peynir, dondurma, süt ve süt ürünleri, arpa, keten tohumu, yulaf kepeği, buğday, bira, diyet kola, kola, meyve suları, şarap.
Gaz Şikayetine Karşılık Nasıl Beslenmek Gerekir?
Doğru ve dengeli beslenme, gaz şikayetini büyük oranda azaltabilir. Ancak gazın, şişkinliğin tek nedeni besinler değildir. Yemek tüketme şekli ve bazı ilaçlar da aşırı gaz üretimine neden olabilir. Yiyeycekler dışında dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar şunlardır:
- Öğünleri hızlı tüketmek, sindirime ani yğük bindirerek gazı arttırabilir.
- Sakız çiğnemek gaz yapar.
- Sert şekerlemeler, yutulan hava miktarını arttırır.
- Besinleri yeterince çiğnememek, sindirim aşamasındaki yükü arttırır.
- Hareket etmek, gazın atılmasına yardımcı olur.
- Stres, gazı arttırıcı bir faktördür.
- İçeceklerde pipet kullanmak, hava yutulmasına neden olabilir.
Öğünleri az az ve sık sık yemek, daha az gaz oluşmasını sağlar. "
Hamilelikte karnınızda büyüyen küçük mucizenin kapladığı yer dolayısıyla mideniz mutlaka ki rahatsız olacaktır. Ancak bu durumdan yediklerinize dikkat ederek daha az etkilenirsiniz. Küçük mucizeye ve kendinize çok iyi bakmanız ve sağlıklı olmanız dileklerimizle... :)
KAYNAK : ANNELİK SANATI DERGİSİ KASIM-2013
http://www.itusozluk.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder