* Bebekler doğduğu andan itibaren mutlaka aile fertleri tarafından birilerine veya kendilerine benzetilmeye başlarlar. Gözlerini açmaya başladığı andan itibaren de göz rengi hakkında yorumlar yapılır. Yeni doğmuş bir bebeğin göz renginin ne olduğunu doğar doğmaz anlamak mümkün değildir. Tüm yeni doğan bebeklerde göz rengi mavi görünür. Bunun nedeni ise göze rengini veren melanin pigmentinin henüz üretilmeye başlamamış olmasıdır. Gözün gerçek renginin oluşması doğumdan sonra 6 ile 12 ay arasında bir süre gerektiriyor. Yani doğduğunda gözleri mavi olsa da, bebeğin gözleri zaman içinde kahverengi, yeşil ya da elâya dönüşebilir.
* Bebeklerimizin cildi çok hassastır. Pamuk gibi, kadife dokunuşludur. :) İlk banyoları itibariyle kullanacağımız tüm ürünlerin, özellikle şampuanının cildine zarar vermemesini isteriz. Çünkü onların cildi enfeksiyona ve tahrişe daha duyarlıdır. Bebeğiniz için kullanacağınız ürünleri titizlikle seçmelisiniz. Ph değeri 7,5 yani nötr olan bebek şampuanlarını tercih edin. Ürünün gözleri yakmamasına da dikkat edin. Koku ve boya maddesi gibi alerjen kimyasallar, alkol ve paraben içerenlerden kaçının. Giysi ve çamaşırlarının temizliğinde ise, sabun ve deterjan oranı minimum olanları kullanın.
* "Yeni doğmuş bebeklere tırnaklarıyla yüzlerini çizmemeleri için eldiven giydirmek gerekir."
Tamamen yanlış bir kuramdır. Tam tersine yeni doğmuş bebekler için dokunabilmek çok önemlidir. Özellikle de anneye... Eğer dokunamazsa, annesiyle kuracağı bağda eksiklik olabilir. En doğrusu tırnaklarını düzenli olarak kesmektir.
* "Eğer çocuğunuz fazla kiloluysa, sakın yürütece bindirmeyin."
Doğru bir kuramdır. Çünkü yürüteç kilolu bir bebek için kalça eklemlerine basınç yapabilir.
* "Akşamları pirinçli gıdalar verilirse, uyanmaz..."
Yanlıştır. 4. ayın bitiminden itibaren bebeğe sütlü pirinçli mamalar verilebilir. Karbonhidrat miktarı yüksek olduğu ve daha tok tuttuğu için bebek rahat uyur. Ama bebek obezliğe yatkınsa, hiç verilmemesi en doğrusudur.
* Bebeklerin 5. aydan sonra geceleri en az 7 saat uyumalrı şart. Ancak bazıları hem kendilerini, hem anne-babalarını uyutmuyor. Uzmanlardan bebeğinizin mışıl mışıl uyuması için öneriler...
- Bebeğinizi doğduğu günden itibaren yatağa uyur-uyanık halde bırakın ve böylece kendi kendine uyumayı öğrenir.
- Bebeğiniz uykulu gibi görünüyorsa hemen beşiğine koyun. Eğer çok huzursuzsa sakinleşinceye kadar sallayın, ancak bunu tamamen uykuya geçmeden durdurun. Çünkü bebeğiniz, sallama, kucağa alma, emme gibi aracı yöntemler olmadan uyumayı öğrenmelidir.
- Kendini güvende hissetmesi için yatağında uyku arkadaşı gibi sevdiği bir nesne (oyuncak ayıcık, bebek gibi) ile uyumasına izin verin.
- Bebeğiniz gün içinde daha çok uyanık kalmalı. Dolayısıyla gün içerisinde 2 den fazla uyumasını engelleyin ve akşam, gece uykusuna geçiş için saat 9,5-10 arasını uyku saati olarak belirleyin.
- Uykudan önce sakin etkinlikler (masal anlatma, ninni söyleme, ılık bir banyo...) düzenleyin. Ancak uykusunu kaçırabilecek aşırı hareketli oyunlardan kaçının.
- Karnını tok tutun. Uyarıcı özelliği olan (kahve, çay, çikolata...) gibi besinlerde kafein olduğu için siz de bunlardan kaçının. Çünkü kafein anne sütüyle bebeğe geçiyor ve bebekte uykusuzluğa yol açıyor.
- Gece kalkıp ağlıyorsa, onu sık sık ziyaret edin.
- Eğer 10 dakikadan fazla ağlıyorsa kucağınıza alıp, sakinleştirin.
- Odasının çok karanlık olmamasına dikkat edin.
- Ortamın nem ile ısısı da yeterli olmalı ve oda havalandırılmış olmalı.
Ufak belki de önemsizmiş gibi görünse de aslında çok önemli püf noktaları bunlar bebeğinizin uykusu için... Belki de denemekte yarar vardır ne dersiniz?
KAYNAKLAR:
Sözcü Gazetesi Pazar Eki
Vikipedi- wikipedia.org
www.oltulu.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder